HUITOPZ je član

Baner
Baner

AMC portal

Baner

Pratite nas ...

Baner

Pretraživanje

Prijava korisnikaGodišnje skupštine
Izvještaj sa skupštine IFATSEA-e Accra 2019. Ispis Email
Ponedjeljak, 09 DECEMBER 2019 00:00

Održana 49. godišnja skupština IFATSEA-e – Accra, Ghana

U periodu od 17. do 22. studenoga u Ghani (Accra) održana je 49. IFATSEA General Assembly u organizaciji profesionalne ATSEP udruge GHATSEA.

Glavna tema ovogodišnje skupštine je bila uključivanje ATSEP osoblja u ICAO Annex1 i obaveza izrade programa njihovog licenciranja na svjetskoj razini. Time bi provođenje školovanja i licenciranja za ATSEP osoblje bilo uniformno i obavezujuće za sve ANSP-ove. U kontekstu toga se spominju dvije studije; jedna koja je naručena od IFATSEA-e u kojoj je provedena analiza o financijskom utjecaju uključivanja ATSEP-a u ICAO Annex1 i druga, naručena od starne Europske komisije, pod nazivokm ECORYS koja analizira sigurnosne aspekte i moguće dekradacija rada sustava u slučaju izostanka ATSEP osoblja u procesu upravljanja i održavanja ATM sustava (Study on Safety-related and Safety-critical functions and related jobs in ATM/ANS).

Na IFATSEA GA jedna od tema bio je i problem brzo rastućeg trenda pojave sustava bespilotnih letjelica (UAS) u zračnom prostoru općenito. Naglašeni su i sigurnosni problemi s aspekta mogućih sudara, zloporabe dronova u terorističke svrhe ali i sigurnosni aspekt gubitka kontrole od strane rukovatelja. Posebno je istaknuta opasnost od sudara s drugim zrakoplovima na malim visinama (ispod 1000 stopa) poput helikoptera, poljoprivrednih zrakoplova i zrakoplova u polijetanju i slijetanju. U prilog tome govori i povećani broj izvješća o dronovima u kritičnim zonama koje su prijavili piloti u protekloj godini.

Tijekom predavanja je istaknuta i Republika Hrvatska sa svojim AMC portalom kao primjer pokušaja uvođenja reda u zračnom prostoru sa izvrsnim konceptom Flexible Use of Airspace (FUA) i u konačnici poboljšanja kvalitete upravljanja zračnim prostorom (Airspace Management-ASM).

 
Godišnja skupština IFATSEA 2019. Ispis Email
Nedjelja, 01 SEPTEMBER 2019 00:00

Najava godišnje skupštine IFATSEA-e 2019.

ACCRA, Ghana - 17. do 22. Studenog 2019.

Godišnja skupština IFATSEA-e ove će se godine održati u mjestu Accra od 17. do 22. studenog 2019. godine. Detalje o samoj skupštini možete naći na slijedećoj stranici: http://www.ifatsea.org

 
Godišnja skupština IFATSEA 2018. Ispis Email
Srijeda, 17 OCTOBER 2018 00:00

IFATSEA GA će se održati u Hammamet-u (Tunis) od 04. do 09. studenog 2018. godine. Ovo je 48. po redu generalna skupština IFATSEA-e koja će se ovoga puta održati u Tunisu. Udrugu HUITOPZ će predstavljati 11 članova.

Više informacija o programu i održavanju skupštine možete pročitati na sljedećem linku.

 
Izvještaj sa skupštine IFATSEA-e Hammamet 2018. Ispis Email
Utorak, 15 NOVEMBER 2016 00:00

Održana 48. godišnja skupština IFATSEA-e – Hammamet, Tunis

U periodu od 04. do 09. studenoga u Tunisu (Hammamet) održana je 48. IFATSEA General Assembly.

Ispred Udruge HUitopz, na skupštini su aktivno sudjelovala dvojica članova; g. Filip Fadić i g. Željko Valentić. Generalna tema je bila „Digital Transformation and its impact on CNS/ATM Systems Challenges for – Are we ready?“.

Ključni naglasak je stavljen na nove izazove u pogledu ATSEP osoblja vezano uz razvoj novih tehnologija te izazovi u pogledu potrebnih znanja u području Cyber Security-a, Virtualizacije, Big data, ADS-B i dr.

Sudjelovali smo na radionicama u pogledu ATM Future Systems, Training i Safety, te podnijeli godišnje izvješće o stanju u hrvatskoj u području novih razvojnih projekata te razvoja kompetencija i školovanja ATSEP osoblja.

Surađivali smo i u popunjavanju upitnika koji će se upotrijebiti za izradu generalnog ATSEP Safety Case-a (cilj završetka izrade je do 04/2019). HUITOPZ će i dalje aktivno sudjelovati po pitanju ATSEP Safety Case-a na globalnoj razini, koji će se upotrijebiti za daljnje aktivnosti na međunarodnom nivou u organizacijama ICAO i EASA za promoviranje digniteta struke i osoblja koje sudjeluje u inženjerskim aktivnostima projektiranja i održavanja ATM/CNS opreme u novim okolnostima izuzetno zahtjevnog tehnološkog napretka.

 
IFATSEA GS Berlin 2015. Ispis Email
Utorak, 15 NOVEMBER 2016 00:00

Održana 45. godišnja skupština IFATSEA-e

45. po redu godišnja skupština IFATSEA-e održana je od 03. do 07. listopada u Berlinu,  Njemačka. U organizaciji HUITOPZ-a je organiziran put i smještaj, te su na skupštini učestvovali i članovi HUITOPZ-a.

...

...

...

 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL