IFATSEA Ispis Email

SIGURNOST ZRAČNE PLOVIDBE - IFATSEA - AIR TRAFFIC SAFETY

 

Međunarodna udruga elektroničara za sigurnost zračnog prometa INTERNATIONAL FEDERATION OF AIR TRAFFIC SAFETY ELECTRONICS ASSOCIATIONS - "IFATSEA", utemeljena je 1972.g. http://www.ifatsea.org

Nagli razvoj tehničkih znanosti u drugoj polovici 20. stoljeća, posebno elektronike i njene primjene u zrakoplovstvu, uvjetovali su osnivanje ovakve međunarodne udruge, koja nije politička, nego kooperativna, na visokom stručnom nivou, sposobna za brzu razmjenu iskustva, ideja i informacija, što rezultira maksimalnom tehničkom ispravnošću zrakoplova, zrakoplovne tehnike i svega što je s tim povezano, kako bi sigurnost i pouzdanost zračne plovidbe s tehničkog aspekta bila na najvišem mogućem nivou.

IFATSEA okuplja inženjere, tehničare i drugo osoblje u zrakoplovstvu diljem cijelog svijeta, koji rade u različitim organizacijama odgovornim za brigu o ispravnosti svih urađaja, kako zemaljskih tako i zrakoplovnih, njihovu ugradnju, ispitivanje, umjeravanje, održavanje, obuku, probne letove i radne dozvole, certifikate. Međunarodna udruga služi interesima njenih članova, kao i interesima javnih ustanova i kompanija koje proizvode i eksploatiraju sve moguće vrste zrakoplova i zrakoplovne opreme.

Članovi IFATSEA mogu biti :

  • · Nacionalne udruge o sigurnosti zračne plovidbe u pojedinim državama - članicama.
  • · Kompanije, institucije i organizacije koje proizvode zrakoplove i zrakoplovnu opremu - CORPORATE MEMEMBERS
  • · Ostale javne ustanove koje se brinu o sigurnosti zračne plovidbe - ASSOCIATE MEMBERS

Sjedište PREDSJEDNIŠTVA udruge IFATSEA je u Londonu (UK), IFATSEA HEADQURTERS.

Članovi PREDSJEDNIŠTVA su:

- predsjednik

- podpredsjednici (3 osobe)

- izvršni tajnik

- pomoćnik tajnika

- blagajnik

IFATSEA objavljuje stručni magazin NAVAIRE, koji izlazi dva puta godišnje u tiskanom obliku i na WEB stranicama, distribuira se svim zemljama članicama i članovima, te IFATSEA CORPORATE AND ASSOCIATE MAMBERS, kao i drugim sličnim međunarodnim zrakoplovnim udrugama (ICAO, ILO, IFATCA, EUROCONTROL i sl.) U časopisu se najviše govori o aktivnostima pojedinih članica IFATSEA, sastancima Izvršnog odbora IFATSEA, Međunarodnim skupštinama IFATESA i tehničkim novitetima i zrakoplovstvu.

Jednom godišnje okupljaju se delegati iz svih država-članica i ostalo članstvo na Godišnjoj skupštini IFATSEA (IFATSEA ASSEMBLY). Godišnje skupštine održavaju se diljem svijeta u raznim državama i metropolama na svim nastanjenim kontinentima.

Od svoga osnutka 1972. u periodu od 1972. - 1981. godine održano je sveukupno 10. Godišnih skupština IFATSEA, uključujući i Osnivačku skupštinu.

Hrvatska se međunarodnoj udruzi IFATSEA priključuje 1983. godine, kada su njeni predstavnici kao promatrači, prisustvovali Godišnjoj skupštini IFATSEA, održanoj u Seeheimu pokraj Frankfurta a/m, SR Njemačka. Od tada gotovo uvijek DITOPZ sudjeluje na godišnjim skupštinama i predstavlja Jugoslaviju do 1990. godine.

Tijekom ratnih godina u Hrvatskoj 1991. - 1994. Hravatska je prisutna na godišnjim skupštinama IFATSEA, ali odbija sudjelovanje pod imenom Jugoslavija, traže se kompromisi, da bi se to pitanje riješilo 1.siječnja 1994.g. kada je Samostalna i Suverena Republika Hrvatska konačno primljena i postala ravnopravnom članicom IFATSEA, o čemu je donešena i svečana povelja. Hrvatska i poslije toga nastavlja sudjelovanje na godišnjim skupštinama IFATSEA ali sada pod svojim imenom.

Budući da je Udruga HUITOPZ postala član Međunarodne organizacije IFATSEA, u međunarodnom komuniciranju upotrebljava se naziv na engleskom jeziku, koji u cijelosti glasi: CROATIAN AIR TRAFFIC SAFETY ENGINEERING ASSOCIATION - "CATSEA".

Sjedište udruge je na zračnoj luci ZAGREB, grad Velika Gorica, Pleso bb.

Iako tada relativno mlada Udruga, pod starim imenom DITOPZ, aktivno se uključuje u rad IFATSEA-e, pa je već 1983.g. organiziran sastanak Izvršnog odbora IFATSEA-e u Zagrebu, skup koji se svake godine održava u drugoj zemlji-članici, što je bio značajan doprinos DITOPZ-a u radu ove međuanrodne udruge.

 

Delegati izvršnog odbora IFATSEA 1983. godine u Hrvatskoj

 

Delegati Izvršnog odbora IFATSEA 1983. godine u Hrvatskoj

-stoje (s lijeva na desno): predstavnik Irske; Viktor Flatz, HR; Gary Myers, Kanada; Tom Casy sa suprugom, Velika Britanija; predstavnik Francuske; predstavnik Švicarske sa suprugom; Frederik Arentz, Norveška; Truda Preis, HR; Dražen Ramljak, HR;

-čuče: Jorgan Salhauge; Švicarska, Zlatko Filipović, HR.

 

Članovi DITOPZ-a u sklopu aktivnosti IFATSEA, izradili su elaborat o neionizirajućem zračenju i stručni članak o utjecaju buke i vibracija na zrakolovno tehničko osoblje. Podatci iz ovih stručnih radova ušli su u svjetske normative u zrakoplovstvu i objavljeni su u časopisu NAVAIRE, kojeg izdaje IFATSEA.

Vrhunac rada DITOPZ-a u okviru udruge IFATSEA je organizacija 17. Međunarodnog kongresa IFATSEA '87, održanog u Zagrebu, SR Hrvatska (YU), od 12. do 16. listopada 1987.g. koji je uspio iznad svih očekivanja, kako u poslovnom pogledu tako i u društveno-turističkom, jer smo već tada propagirali Hrvatsku na nesvakidašnji način za ona vremena. Naime radni dio Kongresa, održan je u hotelu "Palace" i u Domu SITH (Domu Saveza inženjera i tehničara Hrvatske),Berislavićeva 6, kakvog nije imala niti jedna zemlja - članica gdje su prethodno održavani kongresi, što je mnoge učesnike iznenadilo i zadivilo. U hotelu "Dubrovnik" održana je impozantna izložba zrakoplovne i aerodromske elektro i elektroničke opreme. Održana su i društveno turistička putovanja na Plitvička jezera i u Dubrovnik, a u crkvi, Baziliki Srca Isusovog, Palmotićeva 33, Zagreb, održan je koncert na orguljama naše poznate umjetnice Ljerke Očić-Turkulin, uz prisustvo i oduševljenje svih učesnika kongresa.

Samostalna i suverena Republika Hrvatska i njezin glavni grad Zagreb, a u organizaciji HUITOPZ-a, ponovno su bili domaćini 33. Međunarodnoj godišnjoj skupštini IFATSEA, održanoj u hotelu "WEST IN" od 6. do 10. listopada 2003.

Radni dio ovog stručnog međunarodnog skupa, kao i rad po komitetima, protekao je u vedrom ozračju, po već uhodanom protokolu. Uz gotovo svakodnevno razgledavanje turističkih punktova grada i kraće izlete u bližu okolicu Zagreba, za sve učesnike ovog međunarodnog skupa, organiziran je izlet na Trkošćan, posjeta dvorcu, koktel i svečani ručak sa domaćim specijalitetima. S velikim uspjehom ponovljen je orguljski koncert u Baziliki Srca Isusovog, Palmotićeva 33, Zagreb. Nakon svečanog zatvaranja 33. Međunarodne godišnje skupštine IFATSEA, održana je svečana večera i oproštajna zabava (Farewell Party) na obiteljskom imanju Bunčić-Martn breg, Dugo Selo, uz veliko oduševljenje svih delegata i učesnika.

Godine 2008 . HUITOPZ je zajedno sa IFATSEA-om organizirao trodnevni radni sastanak EURO-GRUPE, koji je održan u hotelu CENTRAL u Zagrebu.

Sllijedi pregled Godišnjih skupština IFATSEA od 1981.g. od kada se Hrvatska priključuje IFATSEA-i i Svečana Povelja o prijamu Hrvatske u članstvo IFATSEA od 01.siječnja 1994.god.